Graviditets- og børneundersøgelser

Inden du bliver gravid

Inden du bliver gravid, anbefales det at du starter op med et dagligt tilskud af folsyre 400 mikrogram dagligt indtil 12 graviditetsuge.
Desuden bør du kontakte egen læge hvis du bruger fast medicin, for måske skal medicinen ændres inden en graviditet.

Når du er blevet gravid

Det tilrådes at du spiser en almindelig sund og varieret kost.

Når du er gravid, bør du tage tilskud af:

  • folsyre
  • d-vitamin
  • jern
  • kalk, gennem maden eller som kalktilskud, hvis du ikke spiser mælkeprodukter

Du kan læse mere her:  Sunde vaner, før, under og efter graviditet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Der er tilbud om 3 graviditetsundersøgelser hos egen læge: 1. i uge 6 – 10, 2. i uge 25, 3. i uge 32, samt 8 ugers undersøgelsen.
Yderligere er der tilbud om 2 ultralydundersøgelser: 1. trimesterskanning (nakkefold) i uge 11 – 14 og 2. trimesterskanning (misdannelsesscanning) i uge 20 – 22.

Første graviditetsundersøgelse

Første graviditetsundersøgelse er mere omfattende end en almindelig konsultation, der er derfor afsat ekstra tid. Derfor kan du ikke selv bestille tid, men du skal ringe til sekretærerne (eller skrive til klinikken) og få en tid til 1. graviditetsundersøgelse.

De følgende graviditetsundersøgelser i 25. og 32. uge i graviditeten samt 8 ugers undersøgelsen efter fødslen tager som regel en normal konsultationstid.

Børneundersøgelser

I barnets første leveår tilbydes der børneundersøgelse hos den praktiserende læge ved 5 ugers alder, ved 5 måneder og igen når barnet fylder 1 år. Frem til det fyldte 5. år ses barnet til børneundersøgelse en gang årligt, typisk omkring det tidspunkt hvor barnet fylder år.

Det danske børnevaccinationsprogram er et tilbud til alle børn om gratis vaccination mod en række infektionssygdomme. Se desuden vaccinationer for mere info vedr. børnevaccinationer.

Spædbarnet

Spædbarnet må gerne lige have spist, når det kommer til undersøgelse, så er det ofte mere tilfreds. Det gør ikke noget at barnet sover. Barnet vil blive undersøgt hos lægen, hvor det blandt andet vil blive vejet og få målt længde, vægt og hovedmål.

Det større barn

Det er en god idé at forberede det lidt større barn på, at det skal til lægen. Hos lægen vil man spørge ind til barnets udvikling og foretage undersøgelsen, som ofte er kort. Dette indebære også måling af længde og vægt.  Hvis barnet skal vaccineres, foregår dette altid tilsidst når undersøgelsen er færdig. Det anbefales at man har fortalt barnet at det skal vaccineres (de 4- og 5-årige).
Lægen vil typisk selv fortælle barnet om hvad der skal ske.